• 0722 719 245
  • contact@loreluxuriouslife.ro

Răbdarea în secolul vitezei

Răbdarea în secolul vitezei

Răbdarea a fost, este și va rămâne una dintre cele mai râvnite virtuți. Ne dorim să avem mai multă răbdare, ne propunem să facem pași în dobândirea ei și cu toate astea, la primul lucru de care ne atașăm (!) devenim anxioși, nerăbdători, plini de energie și am vrea ca lucrurile să se fi întâmplat deja ieri, iar noi astăzi să ne bucurăm de rezultate.

Cel mai greu este să dobândim răbdarea, iar pentru a ne învăța cu ea este nevoie pur și simplu de practică. Nu există o formulă magică prin care putem câștiga răbdarea, ci este nevoie să lucrăm zi de zi cu noi, să ne rugăm, să căutăm să înțelegem de ce lucrurile se întâmplă așa cum se întâmplă. Nerăbdarea este sinonimă cu neîncrederea și cu dorința de a controla. Atunci când vrem ca totul să se întâmple când și cum vrem noi suntem nerăbdători. Pentru a putea combate această trăire este nevoie de smerenie. Este nevoie să lăsăm piatra asta atât de grea, de a ne considera noi singurii luptători și salvatori.

Nu suntem singuri.

Nu trebuie să fim singuri. Nu am fost creați pentru a fi singuri. Îl avem pe Dumnezeu alături, iar prin smerenie și implicit răbdare recunoaștem suveranitatea Sa, iar asta este vindecător pentru sufletul nostru. Mai mult de atât, este eliberator. Este foarte greu și deloc productiv să fii singur, să te vezi și să acționezi ca și cum ai fi singur pe lume.

Pentru a câștiga răbdare este nevoie să învățăm să avem încredere. Începem cu Dumnezeu și continuăm cu oamenii. Dacă nu avem încredere în promisiunile lui Dumnezeu, temelia pe care ne construim viața este din start subredă și construcția nu va dăinui. Este nevoie să avem încredere în oameni. Aud des, foarte des, oameni care-și pierd încrederea în oameni.

Am uitat că Dumnezeu lucrează prin oameni.

Că noi ne suntem unii altora frați, ne suntem de ajutor și este necesar să avem încredere în oameni. Oamenii ne rănesc? NU! Nu oamenii o fac, ci așteptările noastre de la ei. Desigur, aici vorbim despre rănile egotice, ale orgoliului. Pentru a rezolva pe scurt subiectul așteptărilor vă spun doar atât: comunicați eficient; și non-violent.

Atunci când ai încredere în oameni și în Dumnezeu, răbdarea devine mai ușor de obținut și păstrat. Evident, și noi este necesar să fim de încredere. Nu putem cere, ce nu oferim. Însă nu este nevoie să oferim, ca mai apoi să avem ce să cerem. Iar asta e o artă. Tot a smereniei și a răbdării.

De ce găsim greu răbdarea?

Pentru că este o roadă a Duhului Sfânt, alături de dragoste, bucurie, pace, bunătate, facere de bine, credință, blândețe, înfrânare și curăție. Așadar, este nevoie să lăsăm Duhul Sfânt să locuiască în noi, prin credință și faptă, în așa fel încât să se poată manifesta. Dacă trăim veșnic în minciună, în ură, în neiertare și în tot ce este opus Duhului Sfânt, nu putem să ne așteptăm la roade precum răbdarea.

Este nevoie deci să ne facem un inventar și să vedem cum trăim, ce așteptăm, unde suntem noi în raport cu Dumnezeu, cum îl privim, cum ne privim, cum îl privim pe cel de lângă noi. Da. Ochiul (chiar și al minții) este extrem de important – este luminătorul trupului, iar dacă el este în întuneric (ură, minciună, falsitate, dușmănie, supărare, neiertare, invidie, certuri etc), tot trupul este întunecat și iată de ce ne împiedicăm la fiecare pas.

Putem face ceva deci? Da. Să alegem să ne curățăm de faptele trupului, prin rugăciune, prin fapte bune, prin înfrânare și altele duhovnicești. Care sunt faptele trupului? De la Galateni citire: adulter, desfrânare, necurăție, destrăbălare, închinare la idoli (bani, oameni etc), fermecătorie, vrajbe, certuri, zavistii, mânii, gâlcevi, dezbinări, eresuri, pizmuiri, ucideri, beții și cele asemănătoare lor.

Cu toții am trecut probabil prin toate aceste fapte ale trupului. Sunt foarte dure, însă dacă ne ascundem după degete, dacă purtăm măști nu vom ajunge niciodată unde ne dorim. Să fim deci sinceri cu noi. Este nevoie să ne eliberăm de ele. Începem printr-un inventar sincer, așa cum spuneam. Continuăm la un duhovnic unde ne spovedim și ne dorim ca împreună cu harul lui Dumnezeu să nu mai facem aceste lucruri. Este imposibil? Unii spun da, alții spun că uneori da; cert este că nu e ușor, însă revin la ce am spus în deschidere: nu suntem singuri.

Să-l chemăm pe Dumnezeu în ajutorul nostru, în neputința noastră întru vindecare, iar El va răspunde în modul Lui cel Sfânt și prin oameni. Maica Siluana (pe care v-o recomand tuturor) spune că pentru a ajunge să dobândim roadele Duhului Sfânt este nevoie să o luăm pas cu pas, de la coadă la cap: adică de la curăție spre dragoste. Și ar veni cam așa:

  1. Curățiasă ne curățăm mintea de toate gândurile care nu sunt de la Dumnezeu, care ne împing să nu avem încredere în El și în oameni, care ne fac să vrem să controlăm totul, să dirijăm, să ne erijăm în ce nu suntem; să ne curățăm trupul, și prin baia cea de toate zilele, dar și prin lepădarea de faptele lui; să ne curățăm sufletul prin rugăciune, Taina Spovedaniei și a Împărtășaniei. Mintea nu este ușor de curățat, scopul nu este să nu mai avem gânduri deloc (este un deziderat aproape imposibil de atins, în societatea de azi), ci să alegem să le vedem pe cele distructive și să le tăiem din rădăcină cu: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul” sau orice altă rugăciune, verset care vă este drag sau pur și simplu cu un gând bun, frumos, despre măreția lumii.

  2. Înfrânarea – este evident că după ce ai făcut curat în camera ta, este nevoie să păstrezi curățenia. Așa este și cu trupul, mintea și sufletul. Ai curățat toate aceste componente ale ființei, este minunat, acum ai grijă prin atenție, prin prezență să nu te mai murdărești. Diavolul caută case curate, proaspete, în care ATENȚIE: nu locuiește nimeni. Iată încă un argument prin care întăresc ideea că omul nu e făcut să fie singur. Odată ce te-ai curățat, cheamă pe Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, pe Fecioara Maria să locuiască în tine, să umple orice loc gol al trupului, minții și al sufletului tău, în așa fel încât nimeni și nimic să nu te mai murdărească. Este nevoie de exercițiu, însă asta te va smeri foarte mult. Iar smerenia este cheia care deschide următoarea treaptă și următoarea și următoarea.

  3. Blândețea – când începi să înțelegi cât de greu este să menții curățenia în viața ta, automat vei fi mai blând când vei vedea că există oameni în jurul nostru neputincioși. Blândețea te aduce mai aproape de oameni, te ajută să te deschizi spre iubirea aceea care ușor, ușor nu mai aplică norme și condiții, ci pur și simplu există și este oferită tuturor. Pe treapta blândeții ajungem să facem diferența între om și faptele lui, între păcat și păcătos. Ajungem să ajutăm omul să se ridice, să se vindece, să învețe din lecțiile vieții încât să nu mai cadă, să nu se mai murdărească. Cu fiecare treaptă urcată, putem privi în jos și putem ajuta pe cel de sub noi să urce, deoarece avem deja experiența în urmă. Iată, un nou argument: nu trebuie să fii singur în această viața. Suntem cu toții frați.

  4. Credința – de ar fi cât un bob de muștar am putea muta munții din loc, nu doar cei fizici, mai ales cei ai ignoranței, a nepăsării și alți astfel de munți care ne împiedică să avansăm în viața. Credința este o trăire, un sentiment, un mod de a fi putem spune în care avem încredere că tot ceea ce Dumnezeu a promis se va adeveri, mai devreme sau mai târziu. Credința ne ajută să înțelegem și să acceptăm ideea că agenda lui Dumnezeu nu este întotdeauna aceea cu a noastră. Credința ne ajută să îi ajutăm și pe cei din jur să se ridice, să se zidească, să caute și să descopere Calea, Adevărul și Viața.

  5. Facerea de bine – să ne deschidem, deci inima spre oameni, spre aproapele nostru pentru a oferi, pentru că dăruind vei dobândi, iar la început dai din ce ai, așa cum spune Părintele Arsenie Boca, iar mai apoi, dai din ce ești. Dincolo de beneficiile duhovnicești binecunoscute ale facerii de bine, aceasta ne ajută foarte mult și la sporirea empatiei, ne conectăm cu oamenii, vedem care le sunt durerile, neputințele și devenim mai sensibili, înțelegem că există în jurul nostru oameni buni, care fac alegeri greșite. Facem bine prin fiecare faptă, prin fiecare vorbă, gând, îmbrățișare, zâmbet. Tot ce facem cu inima și scop nobil este de ajutor și nu va fi uitat de către Dumnezeu. Deja pe această treaptă nu mai putem vorbi de așteptări. Așadar, această facere de bine este din Duhul. Facerea de bine pe care o săvârșim noi în viața de zi cu zi are iz, ne amintește de această virtute, însă este sufocată dacă facem ceva cu așteptări. Este și asta o taină. Doamne, luminează-ne!

  6. Bunătatea – de multe ori când privim un om în ochi, îl recunoaștem dacă e bun, îi citim asta în privire. Aici deja viața noastră stă altfel; înțelegem limitările, ajutăm oamenii din jur, ne bucurăm de succesul lor, suntem alături de ei în eșecuri și îi mângâiem. Înțelegem mult mai bine că suntem mădulare unii altora și toți împreună formăm Trupul lui Hristos.

  7.  Îndelunga-răbdare – dacă nu am obosit să urcăm aceste trepte (și pentru asta este nevoie de răbdare), atunci înseamnă că am ajuns la virtutea răbdării constante. Așa cum spuneam și la facerea de bine, avem răbdare în viața de zi cu zi, însă nu e constantă deoarece intervin așteptările, dorința de a avea, de a poseda. Acesta este un semn că Dumnezeu în multa lui iubire pentru noi ne-a oferit și ne oferă zilnic har peste har așa încât să vedem și să simțim cum poate fi viața noastră. Atunci când facem toate cele de mai sus și pe fiecare în parte, inima noastră se umple de bucurie. O astfel de stare putem trăi constant, atunci când trăim cu Duhul, și mai puțin constant când alternăm.

Treptele continuă până la pace, bucurie și dragoste care sunt daruri de la Dumnezeu. Deși pare complicat, complex, greu, imposibil – nu e chiar așa. Dacă Dumnezeu ne-a spus ceva, ne-a „cerut” ceva, înseamnă că a pus în noi și puterea de a obține și a înfăptui acel ceva. Este nevoie de muncă, dorință, bunăvoință și încredere în El. Când pornim cu El și ne oprim la El, atunci pe tot parcursul călătoriei simțim prezența Lui. Când pornim cu El și ne rătăcim, din păcate lucrurile o iau razna.

Un lucru care pe mine mă ajută să sporesc în răbdare este: „Doamne, facă-se voia Ta, nu voia mea.” Iar când răspunsul este NU, mă supăr? Uneori da, alteori nu. Însă întotdeauna, după ce las să treacă primul impuls, stau de vorbă cu mine, ies din emoție și realizez că Dumnezeu știe ce este cel mai bine pentru mine și pentru sufletul meu. Și atunci o iau de la capăt. Să se facă voia lui Dumnezeu, precum în cer, așa și pe pământ.

Aveți încredere în El, în oameni, rugați-vă să vă sporească răbdarea (iar uneori veți trăi ceva provocator, puteți „merge pe apă” dacă nu vă îndepărtați privirea de la țintă – Iisus Hristos), să vă vindece sufletul de așteptări, de orgoliu și trupul de tot ceea ce vă întinează.

Propuneți-vă zilnic, puțin câte puțin, să urcați pe treptele Duhului, iar bunăvoința voastră va fi răsplătită, pentru că acolo unde între om și Dumnezeu sunt 1000 de pași, iar omul îl face pe primul, restul de 999 Dumnezeu îi face cu plăcere pentru noi.

Binecuvântări și îndelungă-răbdare!

Răzvan Danc –  iubitor de Dumnezeu, de oameni, de frumos, jurnalist de profesie, profesor în devenire, consilier spiritual și autor al cărții „Viața mă iubește – Creează-ți și trăiește conștient o viață minunată.” Îmi place și îmi doresc să ascult, să îndrum și să susțin; mă bucur de fiecare om pe care-l întâlnesc și îmi doresc să trăiesc cu demnitate și smerenie, cu încredere și abandonare în „Agenda Divină.” Îmi place să zâmbesc și să văd oameni zâmbind, vreau să trăiesc în pace și sinceritate, echilibru și iubire cu mine și cu toți cei din jurul meu.
Putem discuta oricând și despre orice pe:
Iubiți, bucurați-vă și nu vă fie teamă sau rușine să fiți autentici. Sunteți niște diamante în Împărăția lui Dumnezeu.
Mult succes și iubire în tot și toate.
Lore

Sunt Lore, creator Lore Luxurious Life si scriu cu si despre femei uimitoare & extraordinare. Asa, ca Tine! Te invit in Comunitatea noastra!

Lasă un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social Media Integration by Acurax Wordpress Developers
Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On InstagramVisit Us On PinterestVisit Us On TwitterVisit Us On Google PlusVisit Us On LinkedinCheck Our Feed