• 0722 719 245
  • contact@loreluxuriouslife.ro

BUNĂSTAREA – o trăire la îndemâna tuturor?

BUNĂSTAREA – o trăire la îndemâna tuturor?

Trăim într-o societate în care de multe ori este nevoie să ai pentru a fi. Tocmai din acest motiv, alergăm din ce în ce mai mult, prețuim banii, îi vrem cu ardoare în viața noastră, facem sacrificii, compromisuri, iar uneori avem șansa să-i obținem, alteori nu, uneori așa cum îi primim, așa îi și pierdem. Ei sunt variabilă. Noi rămânem cu timpul: care s-a dus și nu se va mai întoarce niciodată. Este un lucru rău să vrei să câștigi bani? NU. Nu banii sunt problema, în sine; ei sunt doar niște hârtii, cărora noi le dăm foarte mare valoare. Adevărata problemă este cum folosim banul sau mai bine și mai corect spus: cum ne lăsăm folosiți de către bani?!

Bunăstarea. Toți vrem să trăim o viață frumoasă, în care să nu ducem grijă de nimic.

Creierul este creat în așa fel încât să protejeze viața, să o ajute să se dezvolte prin interacțiune și prin tot ce face, tot ce secretă. Este firesc să vrem să trăim bine, ușor și frumos pentru că avem amintirea acestui trai. Firul acestei trăiri ne duce până la momentul Creației, în care Adam și Eva aveau totul la picioarele lor: trăiau în prezența lui Dumnezeu – iar aceasta este cea mai mare sursă de bunăstare. Dumnezeu este izvorul bunăstării vieții noastre. Iar El este nesecat, ceea ce este încurajator. Dumnezeu ne oferă zilnic har peste har, dar peste dar întru bucurie. Însă așa cum spuneam și legat de bani, nu darul este „problema”, și anume că ni l-ar da Dumnezeu ci modul în care ne raportăm la acesta.

Din punctul meu de vedere, bunăstarea, fie ea materială, fie sufletească, nu este ceva concret ce se poate obține printr-o formulă magică. Cred, mai degrabă, că bunăstarea este o trăire, un sentiment, un conglomerat de stări, de lucruri care sunt așezate într-o ordine firească, în armonie cu sufletul și viața noastră. Bunăstarea este ceva ce putem trăi fiecare dintre noi zilnic, la diferite stadii. De ce? Pentru că avem zilnic motive să ne considerăm și să avem garanția faptului că suntem bogați.

De ce nu trăim, nu simțim bunăstarea?

Este o întrebare foarte bună, iar răspunsul este pe cât de simplu, pe atât de complex. Pentru că am uitat să spunem: MULȚUMESC. Atunci când rostești acest cuvânt magic se deschid toate porțile sufletului. MULȚUMESC este cheia spre bunăstare. Banii se fac ușor, se pot pierde ușor – muncim, investim, câștigăm, pierdem. Ceea ce cu adevărat ne interesează este bunăstarea sufletească. Iată de ce:

Interiorul nostru dictează oarecum ce facem în exterior.

Este firesc ca dacă te simți bine de exemplu, să zâmbești, să se vadă lucrul acesta în tot ce faci. Cum la fel de firesc este ca dacă te simți rău, să nu fi foarte atrăgător, să fii încruntat, nervos, iritat și să nu ai prea mare succes și spor în ce faci. Așa este și cu bunăstarea. Atunci când sufletul trăiește acest sentiment, se văd rezultate și materiale. Nu este obligatoriu să cântărim lucrurile prin comparație – dacă nu am în exterior, nu am nici în interior. Nu este așa. E posibil ca pur și simplu să nu te intereseze asta, să cauți să îți construiești comoara în cer, nu pe pământ, iar asta este exact ceea ce trebuie să facem. Existența dinspre exterior spre interior să nu vă influențeze atât de mult (poate, doar orientativ), pentru că deseori proiectăm părerile și frustrările noastre pe aproapele, proiectăm așteptările sau neputințele și atunci viziunea este distorsionată. Dar, dinspre interior spre exterior, întotdeauna acordați atenție stărilor, pentru că sunt reale și profund-grăitoare.

Bunăstarea sufletească este o trăire pe care o căutăm cu toții, însă pentru a putea ajunge să simțim această bunăstare este nevoie de câțiva pași. Ei, în teorie, sunt foarte ușor de cuprins cu mintea rațională – important este să punem lucrurile în practică.

Primul pas este să IERTĂM.

Ce legătură are iertarea cu bunăstarea? Iertarea are legătură cu orice pentru că neiertarea este ca un baraj care împiedică apa să mai curgă normal – energia vieții, bunăstarea, bucuria, iubirea, liniștea, sănătatea. Când barajul devine prea solicitat, se sparge și atunci ne îmbolnăvim. Pentru a putea trăi sentimentul de bunăstare este nevoie să ne curățăm de tot ce ne ține pe loc și ne murdărește sufletul. Ce bucurie avem atunci când suntem curați – ne simțim relaxați, avem mai multă încredere și îndrăzneală decât atunci când suntem murdari.

Așa este și cu sufletul. El are nevoie să fie curat pentru a se simți stări înalte, dumnezeiești. Pentru că bucuria, dragostea, răbdarea și toate la un loc numind bunăstarea – sunt darurile lui Dumnezeu pentru noi. Așadar, iertați. Începeți acest lung și dureros proces al iertării. Poate dura câteva zile, luni, ani – depinde doar de voi și de cât de mult vă doriți cu adevărat să trăiți bunăstarea. Luați fiecare persoană pe care aveți nevoie să o iertați și imaginați-vă că este în fața voastră. Apoi, detașați OMUL de SUFLET. Omul este cel care prin alegerile lui și prin interpretările noastre ne face să suferim. Dar omul nu este doar atât. El are și un suflet. Sufletul este pur și nevinovat. Este întocmai ca o haină albă care este murdărită de toate rănile noastre – autoprovocate sau provocate din exterior. După ce ați făcut diferența între om și suflet, alegeți să iubiți sufletul – pentru că el este creat ca și al vostru de către Dumnezeu. Dintr-o dată când facem această distincție ne vine mult mai ușor să iertăm.

Realizați că și voi ați greșit în această viață și aveți nevoie de iertarea oamenilor, dar mai presus de a lui Dumnezeu. El ne spune: iertați și vi se va ierta. Deci primul pas este la noi. Iertarea (vom mai vorbi despre acest subiect în viitor) este un dar pentru voi, pentru liniștea voastră. Având în continuare omul în față, spuneți simplu: TE IERT. Poate nu va fi așa ușor la început, repetați de mai multe ori. Veți simți că progresați pe măsură ce în inima voastră va începe să se aștearnă liniștea. Spuneți apoi: IARTĂ-MĂ. Cu toții greșim, nu este om fără de păcat, fără de greșeală și este foarte posibil ca și voi să fi greșit față de acea persoană. Desigur, pe lângă această scurtă tehnică, vă recomand Taina Spovedaniei și Taina Împărtășaniei – două modalităţi de a vă curăţă sufletul de orice durere, apăsare, boală, lipsă, neputință.

Pasul al doilea după iertare este RECUNOȘTINȚA.

Orice ați face, orice ați dori să obțineți – prima dată asigurați-vă că ați iertat tot și pe toate. Acum a sosit momentul să ne uităm în viața noastră și să vedem câte lucruri mărețe ne-a oferit Dumnezeu. Dacă am fi cu adevărat recunoscători pentru faptul că am deschis ochii dimineață, că vedem, că auzim, că mergem, că avem o familie și așa mai departe – niciodată nu am putea să credem că bunăstarea ne este străină. Iată cât de departe suntem de liniștea sufletească, nemulțumiți fiind. Întotdeauna vânăm ceva mai mare, mai important, mai frumos, mai spectaculos. Și totul este o continuă căutare și alergare…și o continuă suferință. Pentru că fericirea nu stă în lucruri. Fericirea și bunăstarea nu sunt materiale. Sunt trăiri și rezultate ale recunoștinței față de tot ce avem. Când vom învăța să mulțumim inclusiv pentru o durere – care vrea să ne învețe ceva, vom fi cu adevărat fericiți.

O soluție ar fi ca dimineața sau seara să notați într-un jurnal: „MULȚUMESC, DOAMNE PENTRU” și să enumerați câteva motive concrete pentru care sunteți recunoscători, câteva abstracte (pentru faptul că mă iubești, Doamne, că ești alături de mine, că m-ai iertat, că ne-ai dăruit Unicul Fiu pentru a ne ierta nouă păcatele etc.) și câteva uzuale: că văd, aud, merg, sunt sănătos, am familie și așa mai departe. Repetând acest exercițiu zilnic, poate chiar și în minte, ne vom învăța mintea să gândească în termeni de recunoștință, nu în termeni de neputință. Părintele Teofil Părăianu spunea că „mintea este ca o moară; ce îi dai, aia macină.” Foarte interesant, nu? Dacă oferim frustrare, vom trăi stări în concordanță cu frustrarea; dacă vom oferi recunoștință – vom trăi bunăstarea.

Este nevoie să ne punem o oarecare ordine în sistemul nostru de valori.

Banii sunt o unealtă, ei nu trebuie să devină un scop. Îngrijorarea cu privire la bani ne înrobește, iar prin asta dovedim lipsa de credință în Dumnezeu care ne asigură că așa cum are grijă de păsările cerului și de crinii de pe câmp, așa are grijă și de noi. Este și acesta un exercițiu pe care e nevoie să-l aplicăm cât mai des, deoarece mintea noastră este dereglată de subiectul banilor. Unde este comoara ta, acolo este și inima ta – spune Scriptura, iar dacă banii sunt centrul nostru de interes suntem captivi materiei, iar materia este prin natura ei efemeră, instabilă și neaducătoare de fericire, deoarece fericirea vine de Sus, nu de jos. Despre bani și bogăție în sine putem discuta cu o altă ocazie, dar până atunci rețineți acest aspect: nu lăsați banul să stea în calea bunăstării voastre – căci nu banul dictează bunăstarea. Meditați la asta și cine are urechi de auzit, să audă.

Al treilea pas este DĂRUIEȘTE.

Nicolae Steinhardt spunea “dăruind vei dobândi” și este o vorbă plină de înțelepciune; să facem un scurt exercițiu de reamintire: care a fost starea ta interioară atunci când în trecut ai ajutat pe cineva în mare nevoie? Nu-i așa că atunci când ai oferit cuiva ceva din puținul sau multul tău ai fost cuprins de o stare de bucurie, un sentiment unic? Ei bine, milostenia ajută foarte mult, curăță sufletul și mintea, ne face mai empatici, mai deschiși și mai receptivi la ce se întâmplă în jurul nostru. Astfel, să facem fapte bune, să oferim celor din jurul nostru din ce avem. Uneori o vorbă bună și frumoasă, o îmbrățișare, o încurajare la momentul potrivit ajută mai mult decât zeci de mii de euro. Iar sentimentele trăite în astfel de momente sunt o adevărată binecuvântare.

Secretul este unul simplu: fă lucrurile fără așteptări.

De fiecare dată când ajutăm, avem o serie de motive și așteptări în spate. Asta e destul de greșit și ne va duce la suferință. Este nevoie să înțelegem că noi putem ajuta din prisosul nostru, iar răsplata nu trebuie să o așteptăm de la oameni. Scriptura ne învață că este fericit omul care ajută pe cel care nu-i poate răsplăti cu nimic, deoarece atunci răsplata va veni de la Dumnezeu. În caz contrar, dacă e plată și răsplată omenească, nu mai este “nevoie” de răsplata divină.

Vrei să simți bunăstare?

Ajută pe cineva cu o vorbă bună. Fă-ți puțin timp pentru oamenii din jurul tău și ascultă-i, înțelege-i, fii alături de ei și îmbrățișează-i. Mergi la un orfelinat și fă voluntariat, fă două, trei pachețele pe două persoane care au mult mai puțin decât tine. Și ele sunt făcute după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Poate inițial vei pierde niște bani, însă sentimentele pe care le vei trai când vei vedea bucuria de pe chipul acelor două persoane este unul pe care nu-l vei trai niciodată altcândva. Iar când faci ceva cu tot sufletul, vei dobândi înzecit de la Dumnezeu. Inclusiv bani, pe lângă bunăstare sufletească. Nici nu pot cuprinde în cuvinte bucuria divină pe care o trăiești în astfel de momente.

Renunță la așteptări. Fă totul ca pentru Dumnezeu.

Tot Sfânta Scriptură spune că cel care ajută pe cineva în nevoie, sărac (cu orice – nota mea) îl împrumută pe Dumnezeu. Ce frumos! Ce mare taină poate fi cuprinsă în acest împrumut divin. Iubește-ți aproapele, iar el poate fi de la soț, soție, copil până la omul murdar de pe stradă. Când vei privi în ochii fiecăruia vei avea acces spre același lucru: sufletul. Așadar, dacă vrei să fii bucuros, oferă și fă cuiva o bucurie. Contribuie la zâmbetul unui om, iar tu vei zâmbi de la sine. Dăruiește și vei dobândi. Nimeni nu este într-atât de sărac încât să nu poată oferi cuiva măcar o vorbă bună. Suntem săraci atunci când nu mai oferim. Iar astăzi, suntem bogați din punct de vedere material, însă săraci sufletește.

Suntem creați de Dumnezeu să ne fim de folos unii altora sau cum spune Scriptura: prisosul tău să ajute nevoinței altuia, iar nevoința ta să fie ajutată de prisosul altcuiva. Să ne deschidem. Să dăruim. Să învățăm să fim mai buni cu oamenii de lângă noi. Să evităm etichetările și judecățile inutile. În concluzie deci, să iubim. Iubirea este bunăstare.

În concluzie, iertând vă dați voie să simțiți lucruri dumnezeiești. Bunăstarea este ceva dumnezeiesc care se construiește zi de zi, conștient prin recunoștință.

Care sunt primele 5 lucruri pentru care îi mulțumești lui Dumnezeu? Răspunde la această întrebare și fii atent la cum te simți? Nu-i așa că e mai bine? Că te simți mai … bogat? Ei bine, nu e ceva nou. Bogăţia a fost întotdeauna în interiorul tău. Acum doar îți dai voie să o trăiești. Acum, în sfârșit, iei vălul de pe ochii sufletului, văl care te orbea și te făcea să fii nefericit. Bunăstarea stă în puterea ta de a manifesta recunoștință pentru tot ceea ce viața ți-a adus.

URMĂREȘTE VIDEO-UL.

Răzvan Danc –  iubitor de Dumnezeu, de oameni, de frumos, jurnalist de profesie, profesor în devenire, consilier spiritual și autor al cărții „Viața mă iubește – Creează-ți și trăiește conștient o viață minunată.” Îmi place și îmi doresc să ascult, să îndrum și să susțin; mă bucur de fiecare om pe care-l întâlnesc și îmi doresc să trăiesc cu demnitate și smerenie, cu încredere și abandonare în „Agenda Divină.” Îmi place să zâmbesc și să văd oameni zâmbind, vreau să trăiesc în pace și sinceritate, echilibru și iubire cu mine și cu toți cei din jurul meu.
Putem discuta oricând și despre orice pe:
Iubiți, bucurați-vă și nu vă fie teamă sau rușine să fiți autentici. Sunteți niște diamante în Împărăția lui Dumnezeu.
Mult succes și iubire în tot și toate.
Lore

Sunt Lore, creator Lore Luxurious Life si scriu cu si despre femei uimitoare & extraordinare. Asa, ca Tine! Te invit in Comunitatea noastra!

Lasă un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social Network Integration by Acurax Social Media Branding Company
Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On InstagramVisit Us On PinterestVisit Us On TwitterVisit Us On Google PlusVisit Us On LinkedinCheck Our Feed